Häiriöt

Elämisen äänet kuuluvat arkeen

Normaalit elämisen äänet kuuluvat kerrostalossa asumisen arkeen. Asukkailta ei voi vaatia täyttä hiljaisuutta, mutta naapurit on syytä ottaa huomioon. Ilmoita naapureille juhlista ja remonteista etukäteen esimerkiksi kiinnittämällä lappu ilmoitustaululle.

Yörauha

Taloyhtiön järjestyssäännöissä määritellään, milloin talossa on hiljaisuus. Useimmiten se on klo 22-07. Silloin on annettava naapureille yörauha ja pienennettävä äänenvoimakkuutta. Porraskäytävässä tulee yöaikaan liikkua hiljaisesti.

Häiritsevä meteli

Elämä ja meteli on häiritsevää, kun se on jatkuvaa tai toistuvaa ja siitä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Esimerkiksi jatkuvaa kovaäänistä musiikkia tai koko päivän haukkuvaa koiraa ei tarvitse sietää. Satunnaiset juhlat eivät sen sijaan ole häiritsevää elämää. Juhlijoiden on kuitenkin otettava naapurit huomioon pienentämällä äänentasoa hiljaisuuden aikaan ja poistumalla ajoissa.

Häiriötilanteiden ratkaisu

Häiritsevään käyttäytymiseen ja meluun kannattaa reagoida heti. Usein pelkkä keskustelu naapurin kanssa riittää. Mikäli keskustelusta ei ole apua, ilmoita asiasta isännöitsijälle. Voit myös halutessasi ottaa heti suoraan yhteyttä isännöitsijään.

Toimi näin häiriötilanteissa:

  • Akuutissa tilanteessa soita poliisille.
  • Mikäli poliisi ei pääse paikalle, kutsu huoltomies todistamaan tapahtumaa ja puuttumaan tilanteeseen mahdollisuuksien mukaan.
  • Pidä häiritsevästä elämästä kirjaa.
  • Ilmoita isännöitsijälle, mitä on tapahtunut ja milloin.

Isännöitsijä arvioi, onko taloyhtiön syytä puuttua toimintaan. Jos häiritsevä elämä on jatkuvaa, taloyhtiö voi antaa asukkaalle varoituksen. Mikäli muutosta ei tapahdu, yhtiökokous voi päättää asunnon ottamisesta taloyhtiön hallintaan. Hallintaanotossa osakas tai häiriötä aiheuttanut asukas häädetään asunnosta. Asunnon omistussuhde ei kuitenkaan muutu.